Weg met dat zware gevoel! Krijg weer vertrouwen in je lichaam.
In 2014 is er een richtlijn geschreven voor ‘urigenitale prolaps’ oftewel blaasverzakking of baarmoederverzakking.
In deze richtlijn staat dat uit onderzoek blijkt dat meer dan 40% van de vrouwen boven de 40 jaar ‘pelvic organ prolaps’ heeft.
Oftewel meer dan 40% van de vrouwen boven de 40 jaar heeft een blaasverzakking of baarmoederverzakking!
Dat zijn echt heel veel vrouwen! Verzakkingsproblematiek komt dus net zoveel voor als urineverliesproblematiek.
En ook na een bevalling is er een grote groep vrouwen die klachten ervaart van een blaas- of baarmoederverzakking.
Lichte verzakkingen zijn goed te behandelen. Is de verzakking echter te groot geworden dan is alleen oefeningen doen niet voldoende.
Het is belangrijk dat je er op tijd bij bent dan kun je je klachten goed onder controle krijgen!
Bij een verzakking (prolaps) is de bekkenbodem niet sterk genoeg om je buikholte te ondersteunen en zijn de ondersteunende weefsels van de organen uitgerekt waardoor de organen kunnen gaan zakken. Er zijn verschillende soorten verzakkingen.
De meest voorkomende verzakkingen zijn de blaasverzakking (cystocele), de baarmoederverzakking (baarmoeder prolaps) of de endeldarmverzakking (rectocele).
Start met de online bekkenbodemtherapie.
Klachten van een baarmoederverzakking
Een groot deel van de vrouwen heeft last van haar verzakking, maar dat hoeft niet.
Onderstaande klachten worden het meeste aangegeven:
- zwaar gevoel ‘van onder’
- uitpuilend balletje uit de vagina
- drukkend of zwaar gevoel in de onderbuik
- lage rugklachten
- problemen met niet goed uit kunnen plassen, incontinentie, aandrang
- problemen met obstipatie, gevoel niet goed leeg te zijn na ontlasting, aandrang
- windjes niet goed op kunnen houden, verlies van ontlasting
Een verzakking kan in verschillende gradaties voorkomen.
Stadium 0-1, 1, 2, 3 of in stadium 4.
Deze gradaties kan een huisarts of gynaecoloog vaststellen.
Er zijn veel verschillen in het ervaren van klachten.
Zo zijn er vrouwen in stadium 2 die nergens last van hebben en vrouwen in stadium 1 die veel hinder ondervinden.
Waarom heeft de een wel klachten van een baarmoeder of blaasverzakking en de ander niet?
Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat met bekkentherapie niet per se de graad van de verzakking afneemt, maar wel de kwaliteit van leven toeneemt. De vrouwen geven aan door bekkentherapie minder last van hun blaas- en/of baarmoederverzakking te hebben.
Bij goed gebruik van je lichaam is er een veel betere bekkenbodemspanning waardoor je bekkenbodem je organen veel beter kan ondersteunen. Bij verkeerd en te veel overbelasting van je lichaam kan je bekkenbodem zijn functie veel minder goed uitoefenen en kun je dus veel meer hinder ondervinden van je blaas- of baarmoederverzakking.
Een verzakking kan ontstaan door een (zware) bevalling, als er veel druk op de bekkenbodem heeft plaatsgevonden. Maar een verzakking kan ook ontstaan door een verkeerde perstechniek bij obstipatie of veel hoesten. En een verzakking kan ook ontstaan na de overgang, door de veranderende hormoonhuishouding kan de bekkenbodem dan minder steun bieden.
Een (lichte) verzakking kan verholpen worden door het trainen van de bekkenbodemspieren
Maar belangrijk om te weten is dat het niet alleen maar gaat om het trainen van je bekkenbodemspieren!
Dit wordt nog teveel gedacht en teveel therapeuten geven alleen maar aandacht aan het versterken van je bekkenbodemspieren.
Maar je bekkenbodem is zo’n centraal onderdeel van je lichaam dat de aanpak van een blaas of baarmoederverzakking veel breder is.
Maar wees niet ongerust. Ik help je de juiste stappen te gaan nemen.
Hoe kom je van een baarmoederverzakking of blaasverzakking af?
Ik werk volgens het 7 stappenplan. Alle stappen zijn belangrijk om een baarmoederverzakking of blaasverzakking te verhelpen. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet.
Educatie
Het is belangrijk dat je snapt waar je bekkenbodemspieren zitten, en dat je weet waarom het belangrijk is om je bekkenbodem in goede conditie te hebben/houden.
Bij een verzakking is een juiste plas en ontlastingshouding van groot belang. En een gezond plas en ontlastingsgedrag.
Balans
Leren luisteren naar je lichaam is misschien wel de belangrijkste les als je een blaas of baarmoederverzakking hebt. Doe wat je aankunt. Als je meer doet dan je aankunt zakt letterlijk je bekkenbodem onder je vandaan
Bewustwording
Het is belangrijk dat je je bekkenbodemspieren ook echt leert voelen. Want pas als je voelt waar je bekkenbodemspieren zitten kun je ze ook gaan trainen.
Coördinatie
Omdat bij een verzakking de reflex van het automatisch aanspannen vaak verstoord is, is het belangrijk dat je die reflex ondersteunt door zelf op het juiste moment je bekkenbodemspieren aan te spannen. Bijvoorbeeld bij buikdruk verhogende momenten zoals hoesten, duwen en tillen.
Kracht
Door de bekkenbodemspieren te versterken kunnen ze de organen beter ondersteunen.
Je bekkenbodem heeft verschillende functies.
Duurkracht
De bekkenbodemspier moet voor de basisspanning licht aangespannen zijn (let op: dit gebeurt vanzelf, je moet dus NIET de hele dag je bekkenbodemspieren aanspannen!). Als je basisspanning te laag is ga je je spieren trainen op duurkracht. Je gaat dan steeds langer je bekkenbodemspieren aanspannen.
Snelkracht
De bekkenbodem moet snel kunnen reageren, bijvoorbeeld als je gaat hoesten of als je een onverwachtse beweging maakt. Dit noem je snelkracht.
Voor beide functies heb je specifieke vezels in je bekkenbodem. Snelle vezels voor de snelkracht en langzame vezels voor de duurkracht.
Beide vezels moeten worden getraind.
Je begint met het opbouwen van de duurkracht, de langzame vezels. Steeds langer worden je bekkenbodemspieren getest. Dus bijvoorbeeld 3 series 10 x 3-10 sec. je bekkenbodemspieren aanspannen.
Als je 3x 10x 8 sec kunt dan kun je de snelle vezels gaan trainen. Dat is bijvoorbeeld 10x snel intrekken of de liftoefening in 3 stapjes en dan bij stap 3 nog net even snel naar 6 en dan weer terug naar 3 -2-1.
Houding
Een goede en actieve houding is de basis voor een gezonde bekkenbodem. En zeker bij een blaas of baarmoederverzakking is een juiste houding heel erg belangrijk.
Een verzakking veroorzaakt vaak een verkeerde spanning in het gehele bekken. De meeste vrouwen zijn geneigd om alle spieren rondom het bekken teveel aan te spannen om dat vervelende gevoel maar tegen te houden. Maar daarmee creëer je een gespannen bekken met uiteindelijk nog steeds een slappe bekkenbodemspier…
Je moet dus leren hoe je ontspannen beweegt vanuit een goede actieve houding met juiste ondersteuning vanuit de bekkenbodem.
Het hele bekkengebied versterken
Omdat alle spieren rondom het bekken met elkaar samenwerken is het niet alleen belangrijk om sterke bekkenbodemspieren te hebben maar ook sterke spieren rondom het bekken. Belangrijke spieren die samenwerken met de bekkenbodem zijn de onder en schuine buikspieren, bilspieren, heupspieren en rugspieren. Ook deze spieren moeten dus sterker gaan worden.
Maar LET OP: eerst moet de bekkenbodem sterker worden! Daarna pas ga je werken aan de kracht van de spieren rondom het bekken. Op deze manier kan de bekkenbodem actief meedoen met de andere oefeningen en loop je niet het gevaar dat je buikspieren sterker zijn dan je bekkenbodem….want dat kan urineverlies tot gevolg hebben.
Je ziet, met alleen maar het oefenen van je bekkenbodemspieren ben je er nog niet. Al bovenstaande stappen zijn belangrijk.
Vanuit mijn vak als bekken oefentherapeut heb ik een mooi programma voor je gemaakt waarin we samen bovenstaande 7 stappen gaan doorlopen.
Ik heb alles zo uitgelegd dat je mijn lessen gemakkelijk kunt volgen.
Thuis therapie volgen was nog nooit zo gemakkelijk!
Herken jij je hierin?
Blaasverzakking of baarmoederverzakking
- Een zwaar gevoel ‘van onder’.
- Een uitpuilend balletje uit de vagina.
- Een drukkend of zwaar gevoel in de onderbuik.
- Lage rugklachten.
- Problemen met niet goed uit kunnen plassen, incontinentie, veel aandrang om te moeten plassen.
- Problemen met obstipatie, of het gevoel niet goed leeg te zijn na ontlasting.
- Windjes niet goed op kunnen houden, verlies van ontlasting.
Hoe zou het voor je zijn als je dit niet meer hebt en zonder een blaasverzakking of een baarmoederverzakking.
Als je je lichaam meer onder controle krijgt en kunt doen wat je wilt.
Heerlijk toch?!
Weg met dat zware gevoel!
De online therapie is opgezet alsof je thuis therapie volgt.
Ik leg je de oefeningen uit en doe ze voor en dan kun jij daarna mee oefenen.
De online bekkentherapie duurt 9 weken, waarin je elke week een nieuwe videotherapie les krijgt die ongeveer 20-25 minuten duurt.
De online bekkentherapie blijft onbeperkt beschikbaar voor je.
Er zit een duidelijke opbouw in en we werken toe naar een goede controle over de bekkenbodemspieren, een betere lichaamshouding en een sterker spier korset.
Gaby heeft weer zelfvertrouwen gekregen
” Na mijn bevalling heb ik een blaasverzakking opgelopen. Enigszins twijfelend of ik de online therapie moest volgen, dacht ik: baat het niet, schaad het niet.
Na de goede opbouw van het programma is mijn bekken(bodem) een stuk krachtiger geworden om het verzakkingsgevoel tegen te gaan.Dankzij de therapie en de hulp van Yildiz, heb ik meer zelfvertrouwen gekregen en kan ik weer meer activiteiten doen dan voorheen.
Kortom, een aanrader voor iedereen!.”Gaby
Start nu met online bekkenbodemtherapie.
Speciaal aanbod
NU voor 399,-
Bekkenbodemtherapie Compleet
Complete bekkenbodemtherapie
- Bekkenbodemtherapie Compleet
- € 399,-
Bekkenbodemtherapie 70+ jaar
Complete bekkenbodemtherapie voor 70 jaar en ouder
- Bekkenbodemtherapie voor vrouwen van 70 jaar en ouder
- € 399,-
Marie over Jouw Bekkentherapeut
“Na mijn verzakkingsoperatie ben ik begonnen met deze online therapie, ik heb in het verleden een bekkenbodemfysiotherapeut bezocht , maar vind deze training toch uitgebreider.
Na deze training is het allemaal veel beter en urineverlies is niet tot nauwelijks meer aanwezig.
Vindt het prettig dat ik de lessen altijd even terug kan kijken.
Ga ook zeker door met deze oefeningen. De lessen waren helder en duidelijk. Met vriendelijke groet Marie, 65 jaar.”Marie
Cecile is helemaal van haar klachten af
” Wat een fijne lessen. En wat heb ik er veel van geleerd. Doe al heel lang yoga, maar dit heeft mij toch weer heel wat bij geleerd. Het probleem is helemaal over. Ben HELEMAAL GELUKKIG!!
Ik ben zo blij dat ik heb meegedaan. Door mijn ontlasting verlies voelde ik me een oude vrouw worden. Terwijl ik heel vitaal ben. Voel me nu weer een stuk gelukkiger!!! (Jong)
Ik vind het zo KNAP, dat je via de video’s, toch alles heel duidelijk over kan brengen. En het dan ook echt persoonlijk wordt (is) !.”
Cecile