Tips voor een goede ontlasting en een gezonde bekkenbodem
Gezonde darmen zorgen voor goede ontlasting en een fitter en gezonder lichaam.
Ik probeer vandaag niet te veel op de stoel van de diëtist te gaan zitten, maar wil je toch graag wat meer vertellen over voeding.
En dan met name over vezels.
Die heb je namelijk nodig voor een goede spijsvertering en goede ontlasting.
Als je een goede ontlasting hebt en regelmatig moet ontlasten (1x per 1-2 dagen) dan hoef je minder te persen en dat is weer beter voor je bekkenbodem!
Dus vandaar dat voldoende vezels bij een gezonde bekkenbodemfunctie horen.
Er zijn twee verschillende groepen voedingsvezels.
Oplosbare vezels (fermenteerbare) en niet-oplosbare vezels (niet-fermenteerbare).
Oplosbare vezels maken stoffen vrij in de darm waardoor de darm beter functioneert. Deze stoffen vormen de voeding van het darmslijmvlies en de voeding van het immuunsysteem. Ze helpen om de verkeerde (giftige) stoffen tegen te houden en af te breken, zodat het darmslijmvlies sterker wordt en de juiste voedingsstoffen wel doorgelaten kunnen worden.
Niet oplosbare vezels zijn ook heel belangrijk. Met vocht erbij zwellen ze op in de darmen, daardoor wordt de ontlasting zachter en krijgt meer volume. De peristaltiek (voortstuwende beweging van de darmen) wordt beter en de ontlasting wordt zachter.
Door voldoende vezels te eten verbeter je dus de werking van je darmen. Je immuunsysteem werkt beter en je voelt je fitter en gezonder.
Waar zitten vezels in om zo voor een goede ontlasting te zorgen?
Oplosbare vezels zitten in groeten, fruit (zoals banaan en citrusvruchten) en peulvruchten. Maar ook in haver, lijnzaad en chiazaad. Oplosbare vezels zitten ook in supplementen waar guargom en psylliumvezels in zit.
Niet- oplosbare vezels zitten in volkoren graanproducten, noten en zaden, zilvervliesrijst.
Zijn onze darmen slimmer dan onze hersenen?
Uit steeds meer onderzoeken komt ook naar voren dat onze darmen misschien nog wel slimmer zijn dan onze hersenen… Des te belangrijker dus om goed voor onze darmen te zorgen.
En dat doe je met gezonde voeding, om zo voor een goede ontlasting te zorgen.
Eigenlijk heel logisch. Een auto kan ook niet ver rijden op de verkeerde brandstof.
Ook wij hebben minder energie als we de verkeerde producten eten.
Op de website van mlds.nl (maag, lever, darm stichting) staat een mooie test (‘Hoe gezond is jouw buik’) om te zien of je voldoende vezels eet. En voldoende drinkt. Want ook dat is belangrijk voor een gezonde darmfunctie.
Je kunt hier een test doen om te kijken of je voldoende vezels binnen krijgt.
Natuurlijk heb ik de test zelf ook gedaan. Vezels eet ik gelukkig genoeg, en ik beweeg ook voldoende. Maar aan mijn vochtinname moet ik blijven werken…
Deze video, die op de mlds.nl website staat legt heel duidelijk uit hoe het zit met onze darmwerking en het eten van vezels.
Voor dit blog heb ik gebruik gemaakt van de informatie die ik kreeg tijdens mijn cursus ‘bekkenbodem in relatie tot de darm’, de website van de maag, lever, darmstichting, en het blog van mijn collega- diëtisten fodmap specialist Sigrid van der Marel.
Heb je nog meer tips of aanvullingen? Laat het me weten in het reactie veld hieronder.
Yildiz, dank je voor je interessante blog over vezels! Belangrijk hier aandacht aan te besteden, onze darmen (en bekkenbodems) zijn ons hier erg dankbaar voor. Als darmtherapeut hoop ik wel dat mensen door (onder andere) meer vezels, drinken en beweging vaker dan 1x in de 1 a 2 dagen naar de wc gaan. We eten tenslotte 3x per dag, dus is 1x een grote (en goede) boodschap m.i. minimaal nodig en heel belangrijk voor het bevorderen en behouden van de gezondheid. Top dat je hieraan aandacht besteedt!