Gespannen bekkenbodem?
We hebben het vaak over te slappe bekkenbodemspieren waardoor je urineverlies kunt hebben.
Maar je kunt ook juist te gespannen bekkenbodemspieren hebben!
Overactief noemen we het ook wel.
Bij een overactieve bekkenbodem is er teveel spanning in het bekkenbodemgebied.
Ik schrijf hier bewust ‘gebied’ neer, omdat het meestal de spieren zijn rondom je bekkenbodem die je te gespannen houdt waardoor uiteindelijk de bekkenbodem te gespannen raakt.
En als spieren te veel gespannen zijn kunnen ze niet goed reageren op het juiste moment waardoor je urine kunt verliezen.
Gespannen bekkenbodem
En door het steeds gespannen zijn van je bekkenbodemspieren verminder je de doorbloeding en verkramp je de spieren rondom je bekken.
Dit kan pijn tot gevolg hebben in je bekkenbodem, buik en/of billen.
Een gespannen bekkenbodem geeft daarom ook vaak andere klachten in het buik/bekkengebied.
Klachten die kunnen ontstaan door een gespannen bekkenbodem:
- Pijn in je onderbuik of rondom de bekkenbodem
- Pijn in het stuitje of de lage rug
- Vaak plassen. Dan zou je toch minder moeten drinken? Zeker niet! Lees hierover meer in dit blog bericht.
- Moeite met een rustige ademhaling. De ademhaling is vaak snel, hoog en gespannen.
- Moeite met gronden. Stevig op de grond staan.
- (terug kerende) Blaasontstekingen.
- Vaginisme en/of pijn bij het vrijen.
- Obstipatie (moeite hebben met ontlasten)
Start met de online bekkenbodemtherapie.
Oorzaken van een overactieve bekkenbodem
Er zijn verschillende oorzaken voor een overactieve bekkenbodem.
We leven in een drukke tijd en als je het alsmaar heel erg druk hebt kan je hele lichaam daardoor te gespannen raken. Dan zie je vaak dat er te weinig tijd genomen wordt om te plassen of te ontlasten. In de houding zie je het terug door gespannen schouders die een beetje omhoog staan. De ademhaling is vaak snel en hoog in de borst. De buik is constant wat gespannen.
Je kunt ook te maken hebben gehad met seksueel misbruik of ander grensoverschrijdend gedrag waardoor er meer spanning in je lichaam kan zijn ontstaan. Die spanning zie je dan vaak terug in het bekken en de bekkenbodemspieren. Vaak is de buik constant aangespannen, de ademhaling is hoger en de schouders zijn meer gespannen.
Pijn in bekkenbodem
Je kunt ook pijn hebben in je bekkengebied. En als reactie op de pijn ontstaat er vanzelf een grotere aanspanning van de spieren in en rondom het pijn gebied. Het gevolg hiervan is dat de bekken en bekkenbodemspieren meer gespannen zijn, er ontstaat meer spanning in de buik en de ademhaling komt hoger.
Het kan ook zijn dat je geleerd hebt om altijd je bekkenbodemspieren aan te spannen. Zo’n 10-20 jaar geleden dachten we dat als je je bekkenbodemspieren heel sterk maakte en altijd zou aanspannen je van urineverlies af zou zijn. Helaas is gebleken dat dit juist het tegenovergestelde effect heeft. We weten nu dat je een basisspanning hebt in de bekkenbodem en dat je een goede ontspannen houding nodig hebt. En dat als je basisspanning te slap is je oefeningen kunt doen waardoor je basisspanning verbeterd.
Gespannen bekkenbodem verhelpen
Om een overactieve bekkenbodem op te lossen zijn er een aantal belangrijke stappen die je moet leren.
Belangrijk om te weten is dat het niet alleen maar gaat om het leren los laten van je bekkenbodemspieren!
Dit wordt nog teveel gedacht en teveel therapeuten geven alleen maar aandacht aan het leren los laten van je bekkenbodemspieren.
Maar je bekkenbodem is zo’n centraal onderdeel van je lichaam dat de aanpak van een gespannen bekkenbodem veel breder is.
Maar wees niet ongerust. Ik help je de juiste stappen te gaan nemen.
Hoe krijg je weer een ontspannen bekkenbodem?
Ik werk volgens een stappenplan, om zo een overactieve bekkenbodem te voorkomen. Alle stappen zijn belangrijk om urineverlies te verhelpen. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet.
Educatie
Het is belangrijk dat je weet waar je bekkenbodemspieren zitten. Maar het is ook belangrijk dat je alles weet van een goede plas en ontlastingshouding. En een gezond plas en ontlastingsgedrag hebt. Daarnaast is het heel belangrijk om er achter te komen waardoor jouw bekkenbodemspieren te gespannen zijn.
Balans
Leren luisteren naar je lichaam is misschien wel de belangrijkste les als je een gespannen bekkenbodem hebt. Door er achter te komen wat jou gespannen of druk maakt bied je de mogelijkheid om verandering in je dagelijkse activiteiten aan te gaan brengen. Als je meer doet dan je aankunt zal je lichaam te gespannen worden en daarmee ook klachten creëren in je bekkenbodem.
Bewustwording
Pas als je voelt waar je bekkenbodemspieren zitten kun je ze ook gaan loslaten. En daarnaast moet je je ook bewust gaan worden van de spanning in je lichaam, en leren je lichaam te ontspannen. Een juiste rustige ademhaling is hierbij heel belangrijk.
Coördinatie
Door de coördinatie in je bekkenbodemspieren te verbeteren kun je ook beter aanvoelen wanneer je ze moet gaan loslaten.
Op welke momenten moet jij juist gaan zorgen dat je lichaam ontspannen is zodat er een goede basisspanning is in de bekkenbodem.
Kracht
Het kan zijn dat je, door bijvoorbeeld urineverlies, teveel je bekkenbodemspieren bent gaan aanspannen. Waardoor je dus juist een te gespannen bekkenbodem hebt gekregen, maar de bekkenbodemspier zelf nog steeds slap is…
Pas als je je lichaam en bekkenbodemspieren goed kunt ontspannen kun je ontdekken of je ook de kracht van je bekken en bekkenbodemspieren moet opbouwen.
Houding
Zonder goede houding geen gezonde bekkenbodemspanning.
Dit is een heel belangrijk punt voor jou. Want een gespannen bekkenbodemspier wordt mede veroorzaakt door een gespannen houding. Vaak zijn de billen en de buik teveel aangespannen. Je moet dus leren hoe je je buik en billen ontspannen houdt als je staat, loopt of zit.
Leren Ontspannen
Als je een overactieve bekkenbodem hebt heb je meestal ook een gespannen lichaam. Daarom is het belangrijk dat je ook leert je lichaam te ontspannen.
Je ziet, met alleen maar het oefenen van je bekkenbodemspieren ben je er nog niet. Al bovenstaande stappen zijn belangrijk.
Vanuit mijn vak als bekken oefentherapeut heb ik een mooi programma voor je gemaakt waarin we samen bovenstaande 7 stappen gaan doorlopen.
Ik heb alles zo uitgelegd dat je mijn lessen gemakkelijk kunt volgen.
Thuis van een overactieve bekkenbodem afkomen!
Herken jij je in hierin?
- Pijn in je bekkenbodem.
- Een gespannen buik.
- Vaak plassen.
- Moeite met doorademen.
- Moeite om je bekkenbodem los te laten
Hoe zou het voor je zijn als je dit niet meer hebt… Als je gewoon ontspannen kunt bewegen.
Heerlijk toch?!
De online therapie is opgezet alsof je thuis therapie volgt.
Ik leg je de oefeningen uit en doe ze voor en dan kun jij daarna mee oefenen.
De online therapie bestaat uit 8 lessen van ongeveer 20-25 minuten.
En bevat naast de video’s ook audio’s.
Er zit een duidelijke opbouw in en we werken toe naar een goede controle over de bekkenbodemspieren en een ontspannen lichaamshouding.
Start met de online bekkenbodemtherapie.
Speciaal aanbod
NU voor 399,-
Bekkenbodemtherapie ‘Ontspan je bekkenbodem’
- Bekkenbodemtherapie ‘Ontspan je bekkenbodem’
- € 399,-
Claudia over Jouw Bekkentherapeut
“Ik merk zoveel verbetering!
De pijn en ‘overspannenheid’ is nagenoeg weg.
Alleen halverwege mijn cyclus heb ik een wat zeurend en schrijnend gevoel.
Maar het is zo een verschil al met wat het was. Ik ben zo blij!Dit had ik veel eerder moeten weten, dan was het nooit zover gekomen.
Iedere vrouw zou veel uitgebreidere informatie moeten krijgen na de bevalling wat betreft verzakkingen, urineverlies en het juist teveel aanspannen van de bekkenbodem.
Je lessen zijn heel duidelijk en tegelijk ook nog eens heel ontspannend. Erg fijn.”
Claudia, 37 jaar