Gedragsverandering

Neem jij het groene of rode pad?

GedragsveranderingGedragsverandering: Neem jij het groene of rode pad?

Een groot deel van mijn vak, en wat je dus bij mij leert, bestaat uit gedragsverandering. Want oefeningen doen, je plaspatroon en/of houding veranderen, dat doe je niet zomaar.
Daar moet je je gedrag voor veranderen.

Daarom krijg je bij mij dus geen losse oefeningen, maar een therapiesessie waarin ik gedragsverandering verweven heb zodat je ook ècht wat gaat doen met wat ik je leer. Het klinkt misschien ingewikkeld ‘gedragsverandering’, maar ik zal je vertellen hoe het werkt.

Gedragsverandering

Gedragsverandering bestaat uit 6 stappen ( openstaan > weten > willen > kunnen > doen > volhouden) met een belangrijke 7e stap: terugval.

Alle zes de stappen zijn onderdeel van hoe ik lesgeef en je dingen leer. Dus ik zorg  dat je snapt waar oefeningen voor zijn, ik zorg dat je de oefeningen kunt en gaat doen, en het integreert in je dagelijks leven zodat je het kunt volhouden.
In dit artikel vertel ik graag meer over die 7e stap: Terugval.

Ja, terugval.
Dat hoort er nou eenmaal bij.
Met het goede nieuws dat als je je daar bewust van bent dat je dan dus niet helemaal terug bij ‘af’ bent, maar ‘gewoon’ de stap terug moet pakken naar waar je mee bezig was.

Ik vergelijk het vaak met het Groene en Rode pad.

Groene of rode pad

Links is het groene pad, je nieuwe gewoonte. Als je dat pad volgt krijg je een voor jou nieuw en gewenst resultaat.

Rechts is het rode pad, je oude gewoonte. Als je dat pad volgt blijf je doen wat je al deed, met een  ongewenst resultaat tot gevolg.

Terwijl jij hartstikke goed je best doet om je een nieuwe gewoonte eigen te maken – een betere houding, elke dag bekkenbodemoefeningen doen, een ander eetpatroon etc. – probeert je brein je steeds terug te leiden naar de oude gewoonte, het rode pad. Dat is veilig en bekend. Als je even niet oplet zit je daardoor weer ingezakt, vergeet je je bekkenbodemoefeningen en eet je ineens die gevulde koek…

Maak je keuze

Ik wil je laten zien hoe lastig het kan zijn nieuwe gewoonten aan te leren. En dat je dus niet de eerste de beste keer dat je weer op het rode pad loopt moet afhaken, maar moet doorzetten.
HUP, terug naar het groene pad!
Weersta je oude behoefte en hou in het oog waar je naartoe wilt. Praat jezelf dus geen negatief verhaal aan over dat je het niet kunt, of wat dan ook. Dit hoort gewoon bij het leerproces.

Het enige dat je moet doen is een keuze maken welk pad je wilt volgen en dan dat zijstraatje weer terugnemen naar de juiste route.

Ga je ineens weer wat urine verliezen terwijl het een hele tijd zo goed ging? Ga dan weer je oefeningen doen, herpak je goede gewoontes.
Of krijg je weer vaker aandrang? Let dan op dat je het plassen weer wat uitstelt.

Houdt steeds in je hoofd welk doel je wilt bereiken en welk pad je daarvoor moet bewandelen.

En natuurlijk kun je bovenstaande doortrekken naar alles in je leven.
Welke goede gewoontes (bijvoorbeeld: op tijd naar bed, wandelen, gezond eten, voldoende water drinken, op tijd opstaan in de ochtend zodat er tijd is voor meditatie en/of oefeningen) houden jou op het gezonde groene pad, en welke slechte gewoontes (bijvoorbeeld: laat gaan slapen, ongezond eten, teveel zitten, teveel achter de telefoon/ipad, ’s ochtends te lang in bed blijven liggen waardoor je met haast en onrust je dag begint) trekken jou naar het rode pad?

Schrijf voor jezelf maar eens op wat voor jou hoort bij een groen pad, en wat je valkuilen zijn van het rode pad.

Ik ben erg benieuwd welke goede gewoontes jij weer gaat oppakken.

Heb je vragen of reacties?
Schrijf ze in het commentaarveld hieronder.

4 antwoorden
  1. Petra
    Petra zegt:

    Door een te drukke en stressvolle agenda ben ik afgedwaald naar het rode pad. Een helder beeld, dat me helpt om de goede route weer te vinden. De laatste dagen merk ik, dat dit best gaat lukken en dat ik ‘niet terug bij af’ ben.

    Beantwoorden
    • Yildiz van der zijden
      Yildiz van der zijden zegt:

      Mooi Petra!
      Fijn dat je hier nu bewust van bent, en ook weet hoe je weer kunt herstellen om terug naar het groen te komen.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *