Ademhaling, de relatie met de bekkenbodem
In veel van mijn bekkenbodemoefeningen gebruik ik de ademhaling. Maar waarom is de ademhaling nou zo belangrijk voor de bekkenbodem?
De ademhaling en de bekkenbodemspieren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Als het middenrif beweegt (ademhaling) dan beweegt ook de bekkenbodem.
En dat is belangrijk. De bekkenbodem moet kunnen meebewegen in alles wat je doet.
Dan voert hij zijn functie het beste uit.
Als je je adem vastzet, of hoog ademt beweegt het middenrif veel minder, en dus beweegt de bekkenbodem veel minder. De bekkenbodem kan dan te gespannen raken.
En kan zijn werk niet goed meer doen, met als gevolg urineverlies.
De ademhaling
Het middenrif is een grote spier en heeft een boogvorm. Als het middenrif aanspant plat hij af naar beneden. De borstholte wordt vergroot en de longen vullen zich met zuurstof (je ademt in).
Als het middenrif weer ontspant komt het weer terug in zijn boogvorm, de borstholte verkleint en de lucht gaat uit je longen (je ademt uit).
Bij de inademing komt dus het middenrif naar beneden, en de buikwand komt naar voren. Je buik bolt iets op. Dit gaat vanzelf.
De beweging van het middenrif gaat samen met de beweging van je bekkenbodem.
Als je inademt spant je middenrif aan en plat af naar beneden. Je bekkenbodem doet hetzelfde en plat ook af naar beneden.
Als je uitademt komt het middenrif weer terug omhoog en ook de bekkenbodem gaat weer terug omhoog (zie afbeelding).
Uitademen
Als je uitademt beweegt de bekkenbodem dus omhoog.
Als je iets gaat doen dat zwaar of lastig is, bijvoorbeeld iets zwaars optillen, dan moet je dus gaan uitblazen.
Je helpt door die uitademing mee om de bekkenbodem omhoog te liften. En dat wil je op dat moment, want de bekkenbodem moet ondersteunen en niet ‘open gaan’ (inademen, druk naar beneden).
Zet je je ademhaling vast (je blijft in de inademingsstand) dan zet je dus druk naar beneden.
Als je dan iets zwaars tilt, duw je je bekkenbodem dus naar beneden! Dan kan hij niet goed aanspannen en kun je urine verliezen of je verzakking versterken.
Ademhaling oefenen
Voor heel veel mensen is de ademhaling in combinatie met een bekkenbodemoefening heel erg lastig. De meeste mensen hebben de neiging om op de inademing de bekkenbodem in te trekken. Maar dat werkt dus niet… Daarom leer ik je in de online bekkentherapie hoe het WEL moet en gaan we heel uitgebreid oefenen met je ademhaling.
Stapje voor stapje krijg je meer controle over je ademhaling en kun je hem gaan inzetten voor je bekkenbodemoefeningen en het opvangen van buikdrukverhogende activiteiten (bijvoorbeeld lachen, hoesten, niezen).
Ik help je graag verder met de online bekkenbodemtherapie.
Heb je vragen of aanvullingen, stel ze dan gerust hieronder.
Hieronder staan van die mooie deelknoppen. Je kunt dan gemakkelijk dit blog delen met je vrienden op bijvoorbeeld facebook.
Beste Yildiz, Ik wil je bedanken voor de geweldige en duidelijke uitleg bij de online bekkentherapie ( tot nu toe 3e les) en ook de aanvullende bekkenbodem oefeningen. Ik heb nu een beter gevoel bij de verschillende spiergroepen – billen, schuine buik spieren etc., maar ook merk ik, nu ik eenmaal de ademhaling onder controle heb, de oefeningen makkelijker gaan. Ik kijk erg uit naar het vervolg… Bedankt!
Groet, Ellen