Plashouding

Obstipatie op vakantie: 10 tips!

PlashoudingEen tijd terug kreeg mijn moeder een nieuwe knie, en omdat ze lang duizelig was mocht ze de eerste dag na de operatie niet uit bed. Dat is natuurlijk vervelend maar ook heel onpraktisch als je naar het toilet moet…

Gelukkig ging het de dag erna beter en hoefde ze niet meer zittend/liggend te plassen. Maar inmiddels was er alweer een dag voorbij dat de ontlasting niet gekomen was. En eenmaal thuis was het al drie dagen dat de ontlasting niet gekomen was… Hoe langer de ontlasting in je darmen blijft, hoe harder het wordt en hoe lastiger het eruit komt. Voor je het weet heb je obstipatie…

Toen mijn moeder met obstipatie en flinke buikkrampen op het toilet zat, was ze me dan ook enorm dankbaar voor mijn ‘poeplessen’. Ontspannen zitten met een ronde rug en rustig naar de buik blijven ademen. Zo, dat lucht op!

Waarom ik dit vertel? Omdat de vakantie eraan komt of misschien voor jou al begonnen is.
En dan gebeurt er vaak hetzelfde als wat mijn moeder overkwam. Je bent op een andere plek, je eetritme verandert, je moet even wennen aan de omgeving en het toilet en voor je het weet zijn er twee, drie dagen voorbij dat je niet naar de wc bent geweest…
Buikpijn doordat je niet naar het toilet kunt, kan je vakantie flink verpesten. Daarom geef ik je graag onderstaande tips.

Obstipatie op vakantie: 10 tips die je zeker gaan helpen!

  1. Drink voldoende. De dikke darm onttrekt vocht uit je ontlasting; hoe meer je drinkt, hoe zachter je ontlasting kan blijven.
  2. Probeer zoveel mogelijk je toiletritme van thuis aan te houden.
  3. Zet je over je schroom voor een ander toilet heen. Neem eventueel wc-brildoekjes mee, hoesjes die je op de bril legt.
  4. Neem eventueel schoonmaakdoekjes mee om de wc-bril schoon te maken. (Wel daarna in de prullenbak gooien!)
  5. Ontspan. Je ontlasting komt alleen als je je ontspant, en dat kan soms even duren. Neem dus de tijd voor je toiletbezoek.
  6. Gebruik de bekkenkanteling om je darmen te activeren. Kantel naar voren (holle rug) en adem in, kantel naar achteren en adem uit. Doe dit maximaal tien keer. Komt de ontlasting dan niet, blijf dan met een ronde rug zitten en blijf naar je buik ademen. Probeer het na een tijdje nog een keer. (Bekijk ook de tweede gratis video, vul hiernaast je naam en e-mailadres in.)
  7. Als je voelt dat de ontlasting eraan komt, blijf dan met een ronde rug zitten. Adem rustig naar je buik. Op de uitademing kun je lichtjes mee duwen om de ontlasting de goede kant op te krijgen.
  8. Nooit persen (d.w.z. op je inademing duwen) om je ontlasting eruit te krijgen! Dit wekt aambeien en verzakkingen in de hand.
  9. Eet voldoende vezels. Je kunt hier een vezellijst vinden.
  10. Relativeer die bacteriën op de wc-bril; een vaatdoekje schijnt vele malen meer bacteriën te bevatten…

Kun je de lijst nog verder aanvullen. Wat zijn jouw tips?
Fijne vakantie!

 

Hieronder staan van die mooie deelknoppen. Je kunt dan gemakkelijk dit blog delen met je vrienden op bijvoorbeeld facebook.

11 antwoorden
  1. Karina
    Karina zegt:

    Een ding wilde ik toch nog graag toevoegen aan bovenstaande adviezen..
    ik weet dat er vaak wat wat schamper over gedaan wordt, en beweerd wordt dat het (gek genoeg) niet wetenschappelijk bewezen is, maar inmiddels heb ik toch al heel wat soms ook zeer sceptische mensen meegemaakt die er toch echt baat bij bleken te hebben: de bekende Activiaatjes etc!

    Ik zweer er iig ook bij; als ik wat last heb van obstipatie of vergelijkbare probleempjes, elke ochtend een activia als ontbijt en het gaat aanmerkelijk beter, echt. Ook mijn inmiddels bejaarde vader, zelf altijd huisarts geweest en “dus” van huis uit bijzonder sceptisch op alles wat riekt naar kwakzalverij of andere verzinseltjes, had de laatste jaren problemen, mede door de medicijnen die hij moest nemen, en omdat hij minder actief is sinds een gebroken heup.
    Na enige overreding toch hem zover gekregen, ‘probeer het nou maar eens gewoon’ – en nu is ook hij helemaal om; het hielp gewoon echt, moest hij tot zijn verbazing toch ook toegeven.. ;-)

    En dat roep ik dus ook al jaren tegen mensen die problemen hebben met hun ontlasting; probeer gewoon eens een paar dagen zo’n activia (oid) en kijk of het helpt, baat het niet dan schaadt het niet – en bij bijna iedereen hoor ik dat het ze wel degelijk lijkt te helpen! Je zult er ernstige verstopping niet mee kunnen verhelpen, maar dat het zeer sterk bijdraagt aan een goeie stoelgang, daarvan ben ik inmiddels wel overtuigd. Sindsdien zorg ik bv altijd dat ik zoiets heb als ik bv op vakantie ga oid (en ik dan normaal ook áltijd problemen kreeg!) en dan heb ik gewoon geen probleem.

    Moest ik toch even kwijt,

    en nogmaals dank voor alle goeie adviezen verder!

    Beantwoorden
  2. Marina
    Marina zegt:

    Wat ook goed helpt is een theelepel psylium in een glas water, een poosje laten staan. Dan wordt het geleiachtig. Maakt dat de ontlasting soepel gaat, zonder kramp. Bindt ook gifstoffen in de darm.

    Beantwoorden
  3. Matthea
    Matthea zegt:

    Ik herken het knieverhaal. Heb net een heupoperatie achter de rug. Ik nam gedroogde pruimen mee naar het ziekenhuis! Werkt uitstekend!

    Beantwoorden
  4. Ymie
    Ymie zegt:

    Al jaren gebruik ik gedroogde abrikozen, ‘S avonds 2 abrikozen in een beetje water weken en de volgende dag op je nuchtere maag opeten.

    Beantwoorden
  5. Jacquoline
    Jacquoline zegt:

    In beweging blijven, dus niet de hele dag passief op een strandbedje blijven liggen. Wissel dit af met wandelen. Bewegen bevordert ook de spijsvertering .
    Succes

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *