Urineverlies is een probleem waar veel vrouwen tegen aan lopen.
Urineverlies vrouw
In de praktijk merk ik vaak dat vrouwen lang wachten met hulp zoeken als ze incontinentie problemen krijgen. Ze schamen zich, durven niet te komen of denken dat urineverlies bij vrouwen ‘erbij hoort’.
En dat is zonde want je kunt er – op elke leeftijd! – heel vaak gemakkelijk iets aan doen.
Er zijn verschillende vormen van urineverlies.
- Als je druppels, scheutjes of soms een hele plas verliest tijdens hoesten, niezen, springen, lachen en/of rennen noemen we dat Stress-incontinentie.
- Als je (ineens) heftige aandrang hebt om te plassen met soms tot gevolg dat je je plas niet kunt ophouden noemen we dat aandrang of Urge incontinentie.
Oorzaken van urineverlies
Een belangrijke oorzaak is het doormaken van een zwangerschap en (vaginale)bevalling. Tijdens de bevalling komt er een behoorlijke druk en rek op de bekkenbodem te staan, waarbij er vaak schade in de bekkenbodemspieren optreedt. Die schade kan ontstaan door inscheuren of het krijgen van ‘een knip’. Maar ook door langdurig persen, een groot kind of juist een te snelle bevalling. Eigenlijk zou elke vrouw na een bevalling, zeker als er schade is opgetreden in de bekkenbodem, preventief bekkenbodemtherapie of bekkenbodemoefeningen moeten doen.
Een andere oorzaak van urineverlies bij vrouwen is het ouder worden. De spierkracht in het lichaam neemt (wat) af. En doordat tijdens de overgang het hormoon oestrogeen afneemt wordt de doorbloeding minder en wordt het bindweefsel minder sterk waardoor ook de stevigheid van de vagina afneemt.
Maar ook langdurig hoesten (bijvoorbeeld door COPD), of langdurig veel en zwaar tillen zijn oorzaken van urineverlies of verzakkingsklachten.
Om urineverlies te begrijpen zal ik je meer uitleggen over het gebied waar urineverlies ontstaat, namelijk de bekkenbodem of ‘de plasspieren’.
De bekkenbodemspieren hangen als een soort ‘hangmat’ in je bekken. Ze sluiten je bekken af en ondersteunen je buikorganen.
Start met de online bekkenbodemtherapie.
3 belangrijke functies van je bekkenbodemspieren
- Afsluiten: De bekkenbodemspier sluit het bekken aan de onderkant af. Het heeft als belangrijke functie om de buikorganen te ondersteunen.
- Ontspannen: Je bekkenbodem moet kunnen ontspannen als je gaat plassen of ontlasten of vrijen.
- Aanspannen: Je bekkenbodem moet extra kunnen aanspannen bij druk verhogende momenten zoals hoesten, niezen, lachen, springen, rennen, bukken, tillen, duwen, opstaan, onverwachtse bewegingen etc. Dit zijn dan ook activiteiten waarbij vaak urineverlies optreedt. De bekkenbodem is niet sterk genoeg om aan te spannen, of spant te laat aan.
Doordat we de hele dag rechtop zijn (we staan, lopen, zitten, bukken etc) moet je bekkenbodem dus ook de hele dag werken. Daarom heeft je bekkenbodem een basisspanning, zodat er een lichte spanning is om de ingewanden te ondersteunen. En als die basisspanning goed is dan gaat het ook goed en heb je over het algemeen geen klachten.
Maar als die basisspanning te laag is, dan spannen de bekkenbodemspieren niet goed aan. Ze zijn te slap of reageren te traag. Vaak zijn de bekkenbodemspieren niet sterk genoeg om de activiteit (bijvoorbeeld springen, hoesten, niezen, lachen) te ondersteunen. En dan kun je urine verliezen. Een druppel, scheutje of hele plas.
Tevens kan de basisspanning ook te hoog zijn. Dan staat er teveel spanning op de bekkenbodemspieren. De spieren zijn te gespannen of overactief. En dan kun je ook urine verliezen. Hier kun je daar verder over lezen.
Om urineverlies op te lossen en weer droog door het leven te gaan zijn er een aantal belangrijke stappen die je moet leren.
Niet alleen maar trainen van je bekkenbodemspieren
Belangrijk om te weten is dat het niet alleen maar gaat om het trainen van je bekkenbodemspieren!
Dit wordt nog teveel gedacht en teveel therapeuten geven alleen maar oefeningen om de bekkenbodemspieren te versterken.
Maar je bekkenbodem is zo’n centraal onderdeel van je lichaam dat de aanpak van urineverlies veel breder is.
Maar wees niet ongerust. Ik help je de juiste stappen te gaan nemen.
Petra over Jouw Bekkentherapeut
“Je krijgt van mij een dikke 10!
Goede opbouw van oefeningen met duidelijke en fijne uitleg gekregen ter versterking, coördinatie en onderhoud van de bekkenbodem-,rug-, buik- en bilspieren.Ook de toepassingen in het dagelijks leven erbij geoefend met ademondersteuning. Al snel geen last meer van urineverlies. Het kost niet teveel tijd met goed resultaat. Super tevreden!”
Petra
Hoe kom je van je urineverlies af?
Ik werk volgens een stappenplan om zo urineverlies bij vrouwen te laten stoppen. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet.
Kennis
Het is belangrijk dat je snapt waar je bekkenbodemspieren zitten, en dat je weet waarom het belangrijk is om je bekkenbodem in goede conditie te hebben/houden.
Maar het is ook belangrijk dat je alles weet van een goede plas en ontlastingshouding. En een gezond plas en ontlastingsgedrag hebt.
Bewustwording
Het is ook goed dat je je bekkenbodemspieren ook echt leert voelen. Want pas als je voelt waar je bekkenbodemspieren zitten kun je ze ook gaan trainen.
Coördinatie
Het juiste moment om je bekkenbodemspieren aan te spannen is ook een belangrijk om te leren. Bijvoorbeeld als je moet hoesten, niezen, springen. Maar ook als je gaat bukken of opstaat uit een stoel.
Kracht
Als je bekkenbodemspieren niet sterk genoeg zijn kun je ze gaan trainen. Je bekkenbodem heeft verschillende functies.
- Duurkracht: De bekkenbodemspier moet voor de basisspanning licht aangespannen zijn (let op: dit gebeurt vanzelf, je moet dus NIET de hele dag je bekkenbodemspieren aanspannen!). Als je basisspanning te laag is ga je je spieren trainen op duurkracht. Dan ga je steeds langer je bekkenbodemspieren aanspannen.
- Snelkracht: De bekkenbodem moet snel kunnen reageren, bijvoorbeeld als je gaat hoesten of als je een onverwachtse beweging maakt. Dit noem je snelkracht.
Voor beide functies heb je specifieke vezels in je bekkenbodem. Snelle vezels voor de snelkracht en langzame vezels voor de duurkracht.
Tevens moeten beide vezels worden getraind.
Je begint met het opbouwen van de duurkracht, de langzame vezels. Vervolgens ga je dan steeds langer je bekkenbodemspieren aanspannen. Dus bijvoorbeeld 3 series 10 x 3-10 sec. je bekkenbodemspieren aanspannen.
Als je 3x 10x 8 sec kunt dan kun je de snelle vezels gaan trainen. Dat is bijvoorbeeld 10x snel intrekken of de liftoefening in 3 stapjes en dan bij stap 3 nog net even snel naar 6 en dan weer terug naar 3 -2-1.
Houding
Een goede en actieve houding is de basis voor een gezonde bekkenbodem. Het is daarom belangrijk dat je goed zit en staat om je bekkenbodem een juiste ondersteuning te bieden.
Praktisch
Om ervoor te zorgen dat je bekkenbodem actief mee blijft doen is het naast een goede houding ook belangrijk om te leren op het juiste moment je bekkenbodem aan te spannen. Bijvoorbeeld als je iets moet tillen, of in beweging komt.
Het hele bekkengebied versterken
Niet alleen sterke bekkenbodemspieren zijn belangrijk maar ook sterke spieren rondom het bekken. Belangrijke spieren die samenwerken met de bekkenbodem zijn de onderbuikspieren, schuinebuikspieren, bilspieren en rugspieren. Ook deze spieren moeten dus sterker gaan worden.
Maar LET OP: eerst moet de bekkenbodem sterker worden!
Daarna pas ga je werken aan de kracht van de spieren rondom het bekken. Op deze manier kan de bekkenbodem actief meedoen met de andere oefeningen en loop je niet het gevaar dat je buikspieren sterker zijn dan je bekkenbodem….want ook dat kan urineverlies tot gevolg hebben.
Je ziet, met alleen maar het oefenen van je bekkenbodemspieren ben je er nog niet. Al bovenstaande stappen zijn belangrijk.
Online programma’s tegen Urineverlies
Vanuit mijn vak als bekkenoefentherapeut heb ik een mooi programma voor je gemaakt waarin we samen bovenstaande 7 stappen gaan doorlopen.
Ik heb alles zo uitgelegd dat je mijn lessen gemakkelijk kunt volgen.
Thuis bekkentherapie volgen was nog nooit zo gemakkelijk!
Herken jij je hierin?
- Altijd maar bang om niet op tijd het toilet te halen?
- Urine verliezen als je moet hoesten of niezen?
- Altijd verschoning mee voor het geval dat…
- Baal je ervan dat je niet droog blijft tijdens het sporten?
Hoe zou het voor je zijn als je dit niet meer hebt
Als je gewoon kunt doen wat je wilt.
Heerlijk toch?!
Urineverlies bij vrouwen stopt door Jouw Bekkentherapeut
De online therapie is opgezet alsof je thuis therapie volgt.
Ik leg je de oefeningen uit en doe ze voor en dan kun jij daarna mee oefenen.
De online therapie bestaat uit 9 lessen van ongeveer 20-25 minuten.
Er zit een duidelijke opbouw in en we werken toe naar een goede controle over de bekkenbodemspieren, een betere lichaamshouding en een sterker spier korset.
Start met de online bekkenbodemtherapie.
Speciaal aanbod
NU voor euro 399,-
Bekkenbodemtherapie Compleet
Complete bekkenbodemtherapie
- Bekkenbodemtherapie Compleet
- € 399,-
Bekkenbodemtherapie 70+ jaar
Complete bekkenbodemtherapie voor 70 jaar en ouder
- Bekkenbodemtherapie voor vrouwen van 70 jaar en ouder
- € 399,-
Willemien kreeg steeds meer vertrouwen
“Beste Yildiz, Jouw training heeft mij geweldig geholpen!
Ik weet dat ik heel lenig ben, maar dat ik tegelijkertijd enorm zwakke banden heb.
Ik trainde wel al elke dag een kwartier, twintig minuten maar zat enorm in over het urineverlies dat steeds sterker werd.Ik durfde absoluut niet meer zonder inlegkruisjes (ze werden steeds een maatje groter!!) naar mijn werk te gaan.
Door jouw training en geloof me, vanaf het begin kwam je heel vertrouwd en heel natuurlijk over, merkte ik al snel dat ik veel sterker werd. Ook het lopen ging me steeds beter af.
Hierdoor ging ik nog enthousiaster oefenen en vond ik het fijn om de video’s terug te beluisteren om jouw aangegeven tempo en het aantal malen uitvoeren van de oefening aan te houden.
Ik had vaak een afspraak met je en vond het prettig als je me bemoedigend toesprak. Dankjewel en van mij krijg je een dikke kus!”Willemien