Onrustige benen: circulatieprobleem of magnesiumtekort?
Als je bekkenbodem niet goed functioneert heb je eigenlijk ook altijd een probleem met de circulatie in je benen. De bekkenbodem werkt namelijk als pompfunctie en zorgt daarmee voor een goede terugstroming van het bloed uit de benen (veneuze terugvoer d.m.v. de vena cava).
Als de bekkenbodem niet goed werkt heb je een slechtere doorbloeding van de benen en dus bijvoorbeeld sneller koude voeten, ophoping van vocht in de benen of onrustige benen.
Maar er is nog een reden waardoor je onrustige benen of spierkrampen kunt hebben: een magnesiumtekort.
Suzanne van der Kamp van slimmerslank.com heeft daar een blog over geschreven. Deze heb ik hieronder voor je geplaatst.
Te kort magnesium? Doe de test…
90% van de Nederlanders heeft een tekort aan dit mineraal en dat is dus niet zo verwonderlijk als je weet dat het mineraal magnesium verantwoordelijk is voor meer dan 325 processen in ons lichaam.
Magnesium is hét anti-stress mineraal. We hebben hier snel een tekort aan vanwege de verarming van de bodem, waardoor er steeds minder magnesium in ons voedsel zit. Roken, alcohol en stress zijn mineralenrovers. Tevens veroorzaakt medicijngebruik een magnesiumtekort.
Magnesium is een belangrijk middel voor de zenuwen, het stuurt het vegetatieve zenuwstelsel aan. Hierdoor heeft het invloed op de werking van het hart, de zenuwen, de bloedsomloop, de klieren, de verteringsorganen en de stofwisseling. Magnesium heeft invloed op de energiehuishouding en werkt zo ook in op de stofwisseling.
Het is de werkzame stof voor onwillekeurige spieractiviteit, bijvoorbeeld peristaltische samenwerking van de darm, ritmisch samentrekken van de hartspier, de stroming van de lymfe, voor het samentrekken van de baarmoeder en de werking van de klieren.
Tevens is magnesium belangrijk voor de opbouw van de botten, zeer belangrijk voor kinderen in de groei, en is magnesium onderdeel van de omhulling van de botten.
Magnesium is het biochemisch slaapmiddel en wekmiddel. Door de ontspannende werking kan men gemakkelijker in slaap vallen.
Denk eraan dat elektrosmog (elektrische apparaten, de straling van mobiele telefoons) de behoefte aan magnesium sterk verhoogt.
Een grote behoefte aan chocolade is een duidelijk teken dat men behoefte heeft aan magnesium.
Heb je sterke behoefte aan roken of koffie? Dit is een teken dat er onder spanning wordt geleefd en dus het lichaam behoefte heeft aan magnesium.
Doe deze test en ontdek of je een magnesiumtekort hebt, stel jezelf de volgende vragen:
- heb je regelmatig (kuit)kramp, pijnlijke spieren, restless legs?
- voel je je vaak down?
- ben je snel vermoeid?
- kun je slecht inslapen?
- kun je slecht doorslapen?
- word je moe wakker?
- kun je je slecht concentreren?
- heb je last van stress?
- gebruik je medicatie?
- sport je veel?
- ben je zwanger?
- ben je in de overgang?
- lukt het je niet om af te vallen?
Heb je op 3 vragen of meer met JA geantwoord? Dan heb je naar alle waarschijnlijkheid een tekort aan magnesium.
Wanneer heb je dus extra magnesium nodig?
Bij chocoladehonger, buikpijn, krampen, koliek, menstruatiepijn, zenuwpijn, beginnende migraine, hartproblemen, darmkrampen, slaapproblemen, plankenkoorts, verstopping, jeuk, onrust, stress, nervositeit.
Welke voedingsmiddelen bevatten magnesium?
Vooral groene bladgroenten (probeer 5 ons per dag te nemen), zonnebloempitten, pompoenpitten, noten, pinda’s, bonen, zaden, bananen, frambozen, avocado, volkoren rijst, schelpdieren, kokos, havervlokken, amarant, spelt, knoflook, prei, koolrabi, dadels, wortelen, rode bieten, majoraan, mosterzaadjes, tijm en ui.
Neem 5 ons magnesiumrijke voeding per dag
Je kunt ook thee nemen van vrouwenmantel, rozenbottel, pioenroos en smalle weegbree.
Supplementen nemen kan ook, maar zorg dat je een goed opneembare vorm kiest, anders spoel je het gewoon door het toilet. Stuur mij een mail als je advies wilt over een goed werkend magnesiumsupplement. susannevanderkamp@hetnet.nl
Meer informatie kun je vinden op www.slimmerslank.com
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!