Heeft kou invloed op de blaas?
Ik vraag regelmatig aan de mensen om mij heen waarover ze willen lezen in dit blog. “Nou,” zei mijn moeder, “ik ben wel benieuwd wat de invloed van kou is op de blaas.”
Dat vond ik wel een goede vraag.
Want heeft kou echt invloed op de blaas?
Natuurlijke reactie op kou
Als je langer in de kou bent, dan koelt je lichaam af. De bloedvaten vernauwen zich, vooral in de huid en je handen en voeten, om zo de warmte te behouden waar het nodig is (de kerntemperatuur op peil te houden). Deze vernauwing van de bloedvaten leidt tot het stijgen van de bloeddruk (je hebt immers evenveel bloed in een kleiner systeem). Om deze bloeddrukverhoging tegen te gaan, gaan je nieren extra vocht afdrijven. En nieren drijven vocht af richting de blaas en daardoor moet je meer plassen.
Het veel moeten plassen als het koud is, is dus een manier van je lichaam om je lichaamstemperatuur constant te houden en de bloeddruk te normaliseren.
Dus ook mensen zonder blaasproblemen moeten vaker plassen als het koud is.
Onderzoek in België
Omdat ik benieuwd was of er ook weleens onderzoek is gedaan naar de invloed van kou op de blaas, ben ik dat gaan uitzoeken. Ik kwam een onderzoek tegen dat aan de KU in Leuven is gedaan. In 2015 hebben ze daarover een artikel gepresenteerd in het toonaangevende ‘European Urology’ magazine.
De onderzoekers ontdekten waarom onze blaas samentrekt als we plots worden blootgesteld aan koudeprikkels. Ze ontdekten een moleculaire koudesensor die voor die reflex verantwoordelijk is.
Koude prikkel
Koud aanvoelende prikkels, zoals met blote voeten op een koude vloer stappen, naar buiten gaan met een gure wind, de vrieskou ingaan en het betreden van de koelafdeling in de supermarkt, kunnen aanleiding geven tot een plotselinge aandrang om te plassen.
Er werd altijd gedacht dat deze aandrang, ontstaan door plotselinge koude, een soort Pavlovreactie was. Dat je lichaam geconditioneerd is om aandrang te geven als er kou of stromend water is.
Het onderzoek dat professor Thomas Voets en zijn collega’s (laboratoria voor ionenkanaalonderzoek en experimentele urologie) deden, geeft echter een andere verklaring.
Plasreflex
Voor het onderzoek brachten ze proefdieren (muizen en ratten) in slaap. Ze gebruikten een dunne sonde om de vullingsgraad en de druk in de blaas van de dieren te meten. Wanneer de blaas voor meer dan de helft gevuld was dienden ze verschillende soorten prikkels toe. Warmte of een pijnlijke prik bleken geen invloed te hebben. Maar bij allerhande koudeprikkels, zoals het blazen van koude lucht of het bevochtigen met aceton, trok de blaas vrijwel meteen samen. Aangezien de dieren volledig onder narcose waren, kon er geen sprake zijn van een Pavlovreactie. Het zou een reflex zijn waar we nog niet van afwisten.
De onderzoekers zijn deze reflex, het samentrekken van de blaas bij koude, gaan onderzoeken.
Ze onderzochten ionenkanalen (microscopisch kleine sluisjes in de celwand) en ontdekten dat een specifiek TRP kanaal (TRPM8) verantwoordelijk is voor de plasreflex. Dit TRP kanaal fungeert als moleculaire thermometer.
De onderzoekers testten ook of dit TRP kanaal met een experimenteel geneesmiddel uitgeschakeld kon worden. Dit lukte, en de koude-plasreflex kon gestopt worden.
In verder onderzoek wordt nagegaan of er (voor mensen) bepaalde stoffen zijn die de werking van TRPM8 kunnen afremmen, zodat mensen met blaasproblemen daar gebruik van kunnen maken.
Kun je iets doen tegen (heftige)aandrang als het koud is?
Zoals je hierboven hebt gelezen ontstaat er bij koude een prikkel in de blaas waardoor je aandrang krijgt.
Maar dat wil niet zeggen dat je dan ook moet gaan plassen!
We hebben gelukkig bekkenbodemspieren en door die aan te spannen houden we de urine tegen.
Wat je moet doen tegen aandrang is hetzelfde, of het nou koud of warm is.
Span je bekkenbodemspieren licht aan (daardoor ontspant je blaas) en zoek afleiding.
Trek warme sokken aan als je de koude badkamer binnengaat, en kleed je met koud weer lekker warm aan!
Zorg dus voor wat voorbereiding, dan heeft de kou minder kans om bij je blaas te komen, en zul je dus ook minder snel aandrang krijgen om te plassen.
Voor dit artikel heb ik gebruik gemaakt van het persbericht dat de KU Leuven schreef over dit onderzoek. Het artikel kun je hier terugvinden.
Hieronder staan van die mooie deelknoppen. Je kunt dan gemakkelijk dit blog delen met je vrienden op bijvoorbeeld facebook.
Succes! groet, Yildiz
Hoi Yildiz,
Heeft “koud” eten= als prikkel ook invloed op de blaas?
Ik heb Interstitiële cystitus ( blaaspijnsyndroom) en dus een streng dieet.
Ben benieuwd.🤨
Mvrgr Harma
Hoi Yildiz,
Mag ik hier een kleine kanttekening bij maken?
Als je langer in de kou bent, en je lichaam afkoelt, vernauwen de bloedvaten zich, vooral in de huid en je handen en voeten om zo de warmte te behouden waar het nodig is (de kerntemperatuur op peil te houden). Deze vernauwing can de bloedvaten leidt tot het stijgen van de bloeddruk (je hebt immers evenveel bloed in een kleiner systeem). Om deze bloeddrukverhoging tegen te gaan, gaan je nieren extra vocht afdrijven. En nieren drijven vocht af richting de blaas en dus moet je meer plassen.
Het veel moeten plassen als het koud is, is dus een manier van je lichaam om je lichaamstemperatuur constant te houden en bloeddruk te normaliseren.
Ook mensen zonder blaasproblemen moeten zeker vaker plassen als het koud is. Je lichaam probeert je immers lekker warm te houden ?
Hallo Eva,
Dank je wel voor deze aanvulling!
vriendelijke groet, Yildiz
Wel, dat vind ik nu eens leuk om te lezen want ik vroeg me ook altijd wel al af wat de link was… nu weet ik het! Dus ook dat ik die prikkel mag weerstaan. Dank je wel Yildiz!
Graag gedaan Rosine!