Sporten met bekkenbodemproblemen
Sporten met bekkenbodemproblemen kan lastig zijn.
Maar sporten is gezond en belangrijk voor ons lichaam.
Het houdt je fit en energiek.
Als je last hebt van urineverlies of een verzakking kan dat ertoe leiden dat je niet meer sport of bepaalde activiteiten niet meer doet…
Ik zet daarom graag voor je op een rijtje waar je op kunt letten als je gaat sporten.
Meest gemaakte fouten tijdens het sporten
- Adem vastzetten tijdens inspanning
- Adem vastzetten tijdens kracht zetten
- Te zware gewichten gebruiken
- Te veel met een gebogen rug werken
- Slechte houding
- Te lang doorgaan
- Te zware oefeningen
- Te goed luisteren naar de juf/meester…
8 Tips om succesvol te sporten met bekkenbodemproblemen
- Sport je onder begeleiding van een juf/meester (groepslessen, yoga, aerobics etc,) luister dan niet te goed naar de juf/meester…
Dit zorgt ervoor dat je blijft luisteren naar je eigen lichaam en de oefening eerder stopt of lichter maakt als dat nodig is. - Adem uit tijdens inspanning. De neiging is vaak om de adem vast te zetten, maar daardoor vergroot je juist de druk op de bekkenbodem.
- Adem uit als je kracht zet. De neiging is vaak om de adem in te houden als het zwaar wordt. Een simpel trucje is om hardop mee te tellen als je de beweging maakt. Door het tellen blaas je vanzelf uit.
- Met lichte gewichten kun je ook prima trainen. Je kunt dan ook beter op je houding blijven letten in plaats van dat je gaat compenseren omdat het te zwaar wordt.
- Doe je oefeningen/bewegingen met een goede houding. Een juiste houding zorgt voor een betere bekkenbodemspanning.
- Luister naar je lichaam en stop als het te zwaar wordt. Of als je moe bent: doe alles wat minder zwaar. Goed voor jezelf zorgen is essentieel voor het welzijn van je hele lichaam.
- Te zware oefeningen voor de bekkenbodem zijn bijvoorbeeld bewegingen waarbij je diep moet bukken of springen in combinatie met een spreidsprong. Maak de beweging kleiner of kies voor een variant.
- Bouw je trainingen op. Niet die eerste les gelijk alles al geven maar gewoon rustig starten. Luister naar je lichaam en ontdek wat het aankan. Van daaruit bouw je rustig verder.
Ben je niet zo’n binnensporter en ga je liever lekker wandelen of fietsen, dan kun je ook op bovenstaande tips letten. Bijvoorbeeld bij het beklimmen van een heuveltje. Blijf dan goed doorademen!
Merk je dat je moe wordt? Blijf dan op je houding letten en/of neem even pauze!
Ik ben erg benieuwd of jij nog meer tips hebt. Wat werkt er goed bij jou als je gaat sporten/inspannen? Schrijf jouw tips hieronder in het commentaarveld zodat we er allemaal profijt van kunnen hebben.
Hieronder staan van die mooie deelknoppen. Je kunt dan gemakkelijk dit blog delen met je vrienden op bijvoorbeeld facebook.
Veel succes! groet, Yildiz
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!