Rust in je blaas vanuit je brein

Rust in je blaas. Stop de aandrang vanuit je brein.

Hoe je brein kan helpen om rust in je blaas te krijgen, en op tijd het toilet te halen.Rust in je blaas

Je kent het vast wel. Dat gevoel dat je moet plassen maar er is (nog) geen wc in de buurt…
Of misschien is het toilet wel dichtbij (achter je voordeur) maar ben je er nog net niet.
Of er staat een lange rij voor je met dames (of heren) die ook naar het toilet moeten…

Het liefste zou je willen dat er één truc is om de aandrang tegen te houden. Maar meestal is het een combinatie die je gaat helpen.

Controle over bekkenbodemspieren én je brein

Om bij aandrang je plas goed tegen te houden heb je controle over je bekkenbodemspieren nodig, én over je brein.

Op het moment dat je aandrang voelt ontstaat er een stressreactie in je lichaam: Zeker als het al eens is misgegaan en je druppels/scheutje/je hele plas hebt verloren, dan schrik je als je weer ‘die aandrang’ voelt.

Door de schrik ontstaat er een stress reactie in je lichaam: de spierspanning verhoogt zich, en je ademhaling verhoogt zich. Heel vaak heb je dan ook een (negatief) stemmetje in je hoofd dat de verkeerde dingen zal zeggen. Ik zal daar verderop in het artikel dieper op ingaan.

Om de aandrang ontspannen tegen te houden heb je dus zowel controle over je bekkenbodemspieren nodig, als de juiste woorden in je brein.

De vier elementen om je aandrang tegen te houden

  1. Vertrouwen
  2. Blijf ontspannen
  3. Zoek afleiding
  4. Denk positief

Vertrouwen

Als je geen vertrouwen in je bekkenbodem hebt dan zal elke aandrang je stress gaan geven. Daarom is het heel belangrijk om controle over je bekkenbodemspieren te gaan krijgen. Hoe beter je ze kunt aanspannen en bewust ontspannen, hoe meer vertrouwen je krijgt om de aandrang ontspannen tegen te houden.

Als je je bekkenbodemspieren op de juiste manier oefent (daar help ik je graag bij) en je krijgt weer controle over je bekkenbodemspieren, dan ga je eerst zorgen dat je de aandrang onder gemakkelijke omstandigheden (thuis, in bekende omgeving)  goed onder controle krijgt.
Als het in gemakkelijke situaties lukt geeft dat je vertrouwen waardoor je datzelfde ergens anders ook kunt gaan toepassen.

Als je gaat oefenen om de aandrang wat uit te stellen (veel kleine plasjes doen zorgt voor overprikkeling in je blaas, waardoor je weer sneller aandrang krijgt) oefen je eerst om je aandrang kort uit te stellen (2-5 minuten). Als dat goed gaat maak je het wat langer.
Zo krijg je vertrouwen in je lichaam.

Vaak laten we iemand ook een plasdagboek invullen zodat je kunt zien wat er in je blaas past. Hoe groot je grootste plas is en je kleinste. Als je weet wat er in je blaas past geeft dat vertrouwen om ook bij flinke aandrang het nog even ontspannen op te kunnen houden. Daarom is het goed om een plasdagboek in te vullen (en na een tijdje te herhalen) dan zie je wat er in je blaas past.

Klik hier voor het plasdagboek

Blijf Ontspannen

(fikse) Aandrang geeft stress in je lichaam, waardoor er meer spanning in je bekkenbodem en op je blaas komt, en het moeilijker wordt om je plas tegen te houden.
Als je je daar bewust van bent kun je gaan opletten dat je je lichaam bewust ontspant: Adem rustig door en ontspan je buik en billen.
Door ontspannen te blijven verlaag je de algehele spanning in je bekkenbodemgebied.

Als je gespannen, gestrest of zenuwachtig wordt verhoog je dus de spanning in je bekkenbodemgebied waardoor ook de aandrang zal toenemen.

Bij heftige aandrang kan het helpen om 3-5 seconden rustig de bekkenbodem aan te spannen. Door die aanspanning ontspant de blaas en neemt de aandrang af.
En dan kom je ook weer bij punt 1 uit: vertrouwen. Als je controle hebt over je bekkenbodemspieren kun je op het juiste moment ze even aanspannen.

Zoek afleiding

In combinatie met ontspannen blijven, zoek je ook afleiding: Om je heen en met (positieve)gedachten. Dit is een belangrijke stap om je brein rustig te krijgen.

Je kunt van alles doen om jezelf af te leiden. Je kunt om je heen kijken, je kunt gaan zingen, je kunt iets gaan doen in huis, je kunt even naar boven lopen, je kunt even naar de andere kant van de kamer lopen, je kunt je voeten op de grond voelen staan.
Alles wat je gedachten even een hele andere kant opstuurt helpt je om de aandrang naar de achtergrond te plaatsen.

Denk positief – Zeg de juiste woorden tegen jezelf

Een hele belangrijke stap om je brein rustig te krijgen en houden is om het juiste te zeggen tegen jezelf.
Dat klinkt heel gemakkelijk, maar met z’n allen zijn we helaas best goed in denken aan wat we niet willen…

Denken aan wat je NIET wilt levert alleen niet zo veel op…

Sterker nog, als je denkt aan wat je NIET wilt dan krijg je dat juist.
Je hersenen weten namelijk niet wat echt is. Of je nou het juiste of verkeerde denkt, ze zullen die gedachten opvolgen.

Denk positief – Krijg vanuit je brein je blaas rustig

Door de juiste woorden positief te formuleren kun je er, vanuit je brein, voor zorgen dat je lichaam, en dus je blaas, gaan doen wat jij wilt. Namelijk nog even de plas ophouden tot je rustig op het toilet zit.

Concentreer je dus onderweg naar huis op deze positieve gedachten. Het toilet is meestal maar een paar stappen verder dan de voordeur.  Je zult zien dat het nu wel gaat lukken.

Naast het goed leren gebruiken van je bekkenbodemspieren leer ik je dus graag ook je gedachten en brein goed te gebruiken, zodat je met zowel lichaam als geest op tijd en ontspannen het toilet gaat halen.

Ik ben erg benieuwd naar jouw positieve gedachten.
Waar let jij het meeste op?
Of waar ga jij nu extra op letten?

Schrijf het in het reactie veld hieronder.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *